jak jeść siemię lniane

Jak jeść siemię lniane?

Siemię lniane ma bardzo dużo korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Stosuje się je np. na zgagę, problemy z jelitami, stany zapalne lub alergię. Coraz więcej lekarzy oraz dietetyków poleca siemię lniane  ze względu na jego skuteczność. Jak jeść siemię lniane, aby było skuteczne?

Jakie siemię lniane kupować

Najlepiej jest kupować siemię lniane w całych ziarenkach, ponieważ jego skład to w większości tłuszcz, a ten bardzo szybko sie utlenia, jełczeje i traci swoje właściwości. Całe ziarenka można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Polecany artykuł: 7-dniowa dieta odtruwająca organizm

Jest dostępnych kilka kolorów siemienia lnianego, jednak w sklepach najczęściej spotykanymi są żółte, brązowe i złote siemię lniane. Kolor akurat nie ma żadnego znaczenia, gdyż każde z nich ma takie same właściwości lecznicze.

Postać siemienia lnianego, którą powinniśmy kupować, to ta w ziarenkach. Najważniejszą jednak rzeczą jest to, w jaki sposób będziemy je spożywać, a to zależy od dolegliwości, którą zamierzamy wyleczyć.

Jak jeść siemię lniane

W przypadku zapalenia błony śluzowej, wrzodów, zgagi lub niestrawności najlepszym rozwiązaniem będzie kleik z siemienia lnianego. Przygotowanie kleiku jest banalnie proste: wystarczy, że zalejemy siemię lniane zimną lub ciepłą wodą i poczekamy, aż zrobi się kisiel.

Im mniej dodamy wody, tym kisiel będzie on gęstszy. Nie ma specyficznej formuły co do proporcji wody względem siemienia lnianego – to zależy tylko i wyłącznie od naszego upodobania. Ziarna można zmielić przed zalaniem, aby były łatwiejsze do przełknięcia lub też zjeść je w całości.

To właśnie sam kleik jest najważniejszy przy podanych powyżej dolegliwościach. Powinno się go spożywać 1-2 razy dziennie, z czego pierwszą porcję najlepiej na czczo. Kleik może być specyficzny w smaku i nie każdemu smakować, ale w tej formie pozwala on najlepiej chronić błonę śluzową żołądka.

Zobacz także: Jak skutecznie schudnąć

Samo siemię lniane nie ma charakterystycznego smaku, dlatego można je także dodać do np. jogurtu z owocami i płatkami.

Siemię lniane to także doskonały sposób na zaparcia, gdyż jedzony w całości bardzo wolno sie trawi i podrażnia jelito podczas wędrówki przez nasz układ trawienny. Działa jak miotełka na nasz organizm, dzięki czemu problemy z zaparciami ustępują w bardzo szybkim tempie.

Do czego pasuje siemię lniane

Siemię lniane pasuje praktycznie do wszystkiego, jednakże trzeba pamiętać o tym, aby dodawać je do potraw zimnych lub nie bardzo gorących, gdyż wtedy jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Siemię lniane ma także kilka zastosowań:

  • przeciwdziała otyłości poprzez uczucie sytości
  • usuwa toksyny z organizmu
  • jest pomocne w profilaktyce chorób krążenia
  • działa przeciwzapalnie (zalecane jest przy reumatoidalnym zapaleniu stawów lub zapaleniu oskrzeli)

Można stosować je jako roślinny zamiennik jajka do zagęszczenia potraw. Jedna łyżka zmielonego siemienia lnianego z dwoma łyżkami ciepłej wody odpowiada jednemu jajku, tylko bez cholesterolu i białka zwierzęcego. Można je używać także do wypieków, wiązania kotletów mielonych oraz zagęszczania zup.

Jak często trzeba jeść siemię lniane

Im częściej, tym lepiej – w końcu to polskie “superfood”. Zależy to jednak od tego, czy ktoś spożywa także inne produkty zawierające kwasy omega-3 (np. ryby lub wodorosty). Przyjmuje się, że powinno się zjadać jedną łyżkę siemienia lnianego dziennie dla optymalnych efektów.

Jeżeli nie lubimy siemienia lnianego, możemy spróbować jeść inne produkty, które są bogate w kwasy omega-3, jak np. orzechy włoskie, wodorosty, produkty sojowe lub ryby.

Polecany artykuł: Który olej jest najzdrowszy?

Można także zacząć używać olej lniany, który powstaje przez tłoczenie nasion lnu zwyczajnego. Jest tak samo bogaty w kwasy omega-3, jednakże należy uważać, gdyż nie nadaje sie on do obróbki termicznej. Musi być przechowywany w lodówce i trzeba go spożyć jak najszybciej po otwarciu.

Dodaj komentarz

error: Content is protected !!
back to top