• Home
  • /
  • Zdrowie
  • /
  • Jakie właściwości zdrowotne ma pokrzywa?
jakie własciwości zdrowotne ma pokrzywa

Jakie właściwości zdrowotne ma pokrzywa?

Pokrzywa jeszcze do niedawna była bardzo często postrzegana jako chwast. Spotkać można ją praktycznie wszędzie – na polach, przy drodze i przede wszystkim w ogródku, kiedy to nieproszona zaczyna rosnąć między roślinami na grządkach i rabatach.

Zanim pozbędziemy się jej z ogródka, warto zapoznać się z walorami zdrowotnymi pokrzywy. Pokrzywa to nie chwast, ale bardzo cenne ziele, które zdecydowanie powinno pojawić się w naszej domowej apteczce.

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Dla celów leczniczych zbierane są głównie liście pokrzywy, jednakże warto zbierać całe ziele (wliczając łodygę i korzeń). Całą roślinę należy suszyć w przewiewnym miejscu w temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza.

Polecany artykuł: Jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła

Pokrzywa to praktycznie samo zdrowie. Zawiera chlorofil, kwasy organiczne, garbniki, witaminy A, C i K oraz sole mineralne – zwłaszcza duże ilości wapnia, krzemu i żelaza.

Skutecznie wspomaga leczenie chorób układu moczowego i oddechowego, dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz cukrzycy. Pozytywnie wpływa na poprawę przemiany materii. Pobudza działalność gruczołów wewnętrznych oraz zwiększa ilość krwinek czerwonych, a więc jest pomocna przy anemii.

Co można zrobić z pokrzywy

Odwar z pokrzywy

Do niewielkiego garnka należy wlać 2 szklanki wody i wsypać 2 łyżki ziela. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Należy pić pół szklanki odwaru 2-3 dziennie. Można go stosować przez maksymalnie 2 tygodnie.

Odwar zawiera więcej krzemionki i fitosteroli niż napar, dlatego pomiędzy dwutygodniowymi kuracjami należy zrobić 1-3 tygodnie przerwy. Kuracja odwarem nie powinna być stosowana częściej niż 3 razy na kwartał.

Odwar można także zastosować zewnętrznie i przepłukać nim włosy po ich umyciu. Włosy będą wtedy lepiej odżywione i wzmocnione.

Ziołowy miód na bazie pokrzywy

Na każdą łyżeczkę posiekanych świeżych liści lub korzenia trzeba dodać po jednej łyżeczce gliceryny, propolisu i miodu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Zażywamy 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Ten zioło-miód można stosować na poprawę odporności oraz do fitoterapii stanów zapalnych i infekcji układu oddechowego. To również bardzo dobry środek na zarówno fizyczne, jak i psychiczne wzmocnienie.

Działa także przeciwmiażdżycowo i przeciwzawałowo. Zioło-miód należy zażywać przez okres 2-3 tygodni, nie częściej niż 2 razy na kwartał.

Woda octowo-pokrzywowa

Jeżeli borykamy się z problemem łamliwych, mało puszystych lub wypadających włosów, to koniecznie powinniśmy skorzystać z wody octowo-pokrzywowej.

Świeże ziele pokrzywy trzeba posiekać i zalać octem spożywczym lub winnym w proporcji 1:3 (1 część ziela na 3 części octu). Następnie odstawiamy na 7 dni, po czym filtrujemy.

Międzyczasie przygotowujemy odwar ze świeżego lub suszonego ziela pokrzywy. 2 łyżki rozdrobnionego surowca zalewamy 2-ma szklankami wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Odwar pokrzywowy mieszamy z przygotowanym wcześniej octem pokrzywowym w proporcji 1:1. Wcieramy w umyte włosy i pozostawiamy na godzinę. Po godzinie spłukujemy wodą.

Woda octowo-pokrzywowa jest także znakomitym środkiem do przemywania skóry zwiotczałej, łojotokowej i trądzikowej.

Nalewka z pokrzywy

Młode liście pokrzywy zaparzamy w wodzie, osuszamy, wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy z niej sok, który łączymy z 0,5 litra 40% wódki i odstawiamy na kilka dni. Aby nalewka miała lepszy smak, trzeba odczekać co najmniej dwa tygodnie.

Nalewkę z pokrzywy zaleca się osobom osłabionym po długotrwałej kuracji antybiotykowej lub o niższej odporności (dzieci, osoby starsze). Zaledwie 1 łyżka dziennie poprawia krążenie, rozgrzewa wychłodzony organizm oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Polecany artykuł: Proste przepisy na lecznicze nalewki ziołowe

Gdzie zbierać pokrzywę?

Pokrzywę można zbierać praktycznie wszędzie. Znajdziemy ją nie tylko w naszym ogródku, ale także na łąkach, przy drogach, w parkach i na polach. Należy pamiętać, aby zbierać pokrzywę z miejsc czystych i oddalonych od miejskich dróg.

Pokrzywa występuje na glebach urodzajnych, wilgotnych i bogatych w azot. Na wiosnę można ścinać całe zielone pędy, a w ciągu sezonu tylko górne części rośliny, gdyż są świeższe i łatwiejsze do przetworzenia.

Ważne: Przed zerwaniem trzeba założyć grubsze rękawice. Złamane pędy wydzielają bowiem mieszaninę histaminy i innych substancji, które powodują zaczerwienienie i pieczenie skóry.

Aby pozbyć się piekących właściwości pokrzywy, należy posiekać jej liście. Wtedy to właśnie pokrzywa traci swój naturalny mechanizm obronny. Kłująco-parzące liście przestają parzyć i nadają się do jedzenia w zaledwie kilka minut od ich posiekania.

Tego pewnie nie wiecie o pokrzywie

Pokrzywa w kulturze ludowej – kiedyś wierzono, że trzymana w ręku przegania strachy i widma. Aby uchronić się od uroków czarownic, w Noc Świętojańską kładło się ją pod oknami i drzwiami chat.

Istnieje ponad 100 gatunków pokrzyw – w Polsce występują zaledwie dwa gatunki – pokrzywa pospolita będąca byliną (U. dioica) oraz jednoroczna pokrzywa żegawka (U. urens). Obie pokrzywy są tak samo cenne w ziołolecznictwie.

Najczęściej pozyskuje się liście i łodygi, ale równie wartościowe są nasiona oraz korzenie. Liście pokrzyw najlepiej zbierać przed kwitnieniem, gdyż wtedy mają najwięcej substancji czynnych. Korzenie zbiera się wczesną wiosną lub jesienią.

Pokrzywa jako źródło włókna – tkactwo pokrzywowe było najbardziej rozwinięte w XVIII wieku, ale nawet podczas I wojny światowej w Niemczech tkano ubrania z włókien pokrzywy.

Włókna pokrzywy wykorzystywane także do wyrobu powrozów, sieci, sita do cedzenia miodu i przesiewania mąki. W Europie Środkowej włókna otrzymywano z dwóch rodzajów pokrzyw – pokrzywy zwyczajnej i konopiolistnej.

Dzisiaj uprawia się pokrzywę jako źródło chlorofilu, czyli naturalnego, zielonego barwnika, który stosuje się m.in. w leczeniu oparzeń i choroby popromiennej. Chlorofil jest także składnikiem różnego rodzaju kremów i środków upiększających.

Pokrzywa w ogrodach biodynamicznych – zwolennicy tychże ogrodów z powodzeniem wykorzystują cenne właściwości pokrzywy. Niektóre gatunki motyli (np. rusałki: ceik, pokrzywnik, osetnik) nie mogłyby przeobrazić się w postać dorosłą, ponieważ ich gąsienice żywią się właśnie liśćmi pokrzywy.

Pokrzywa to nie ogrodowy chwast – wywiera bardzo korzystny wpływ na inne gatunki roślin w ogrodzie. Zwiększa plon pomidorów i roślin motylkowatych jednocześnie chroniąc je przed różnego rodzaju chorobami.

Pokrzywa przyspiesza także rozkład materii organicznej, zatem zaleca się dodawać ją ściętą do pryzmy kompostowej i wykorzystywać ją jako ściółkę pomiędzy grządkami i rabatami.

Pokrzywa w kuchni – sprawdzone przepisy z pokrzywą w roli głównej

Wiosenny quiche z pokrzywy

Składniki:

  • gotowe ciasto kruche (lub przygotowane wg własnego przepisu)
  • 2 garście młodych pokrzyw
  • pęczek botwinki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrzywę i botwinkę sparzamy wrzątkiem i siekamy na kawałki. Ubijamy jajka ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, dodajemy zieleninę, doprawiamy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Szybki koktajl pokrzywowy

Składniki:

  • 1 szklanka pokrzywy
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rozdrabniamy i dokładnie miksujemy. Można podać z kostkami lodu – znakomicie gasi pragnienie.

Ziołowy chleb pokrzywowy

Składniki:

  • garść pokrzywy
  • garść szpinaku
  • ulubiona mieszanka mąk do wypieku chleba
  • sezam na posypkę

Przygotowanie:

Ciasto na chleb wyrobić wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do niego zblendowane liście pokrzywy i szpinaku. Uformować bochenek lub przełożyć ciasto do formy. Posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Makaron pokrzywowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki pokrzywy

Przygotowanie:

Posiekaną pokrzywę obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy pokrzywę i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podlewamy wodą z gotowania. Ręcznie lub za pomocą maszynki wykrawamy nitki, które następnie suszymy lub gotujemy.

Pokrzywowe risotto

Składniki:

  • 400g ryżu
  • 400g pokrzywy
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pokrzywę gotujemy w osolonej wodzie. Podsmażamy cebulę, dodajemy 2 szklanki wody z gotowania pokrzywy i ryż. Gotujemy, a po około 20 minutach dodajemy wino i pokrzywę. Doprawiamy do smaku i posypujemy parmezanem.

Pożywna zupa pokrzywowa

Składniki:

  • 3 garście pokrzywy
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, natka pietruszki, koper

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrzywę, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Gdy warzywa będą prawie miękkie, doprawiamy zupę. Podajemy z ugotowanymi połówkami jajek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

error: Content is protected !!
back to top