• Home
  • /
  • Zdrowie
  • /
  • 25 produktów, które ułatwiają odchudzanie
produkty które ułatwiają odchudzanie

25 produktów, które ułatwiają odchudzanie

Zastanawiasz się, aby przejść na dietę, ale nie chcesz się stosować wszystkich jej reguł? Nic prostszego. Postaraj się przeorganizować dotychczasowe produkty i zwyczajnie wprowadź do swojej diety zamienniki, które skutecznie wspomogą proces Twojego odchudzania.

Oto 25 produktów, które zdecydowanie pomogą Tobie schudnąć.

Jogurt grecki/bałkański

Ma o wiele więcej białka niż inne jogurty. Białko jest o wiele dłużej trawione przez organizm, dlatego jogurt grecki pomoże Tobie zapewnić poczucie sytości na dłużej. Zawsze wybieraj ten o mniejszej zawartości cukru, co zapobiegnie gwałtownym skokom cukru we krwi.

Nie sięgaj po jogurty typu “light” lub “fit, gdyż tłuszcz jest zastąpionych w nich cukrem i zagęszczaczami (chemią). Nie bój się tłuszczu w jogurcie – pomoże on Tobie utrzymać ciało w trybie spalania kalorii przez długi czas po posiłku.

Komosa ryżowa (quinoa)

Pochodzące z Ameryki Południowej ziarno, niegdyż nazywane przez starożytnych Inków “matką zbóż”. Ma w sobie najwięcej białka w porównaniu do innych zbóż. Ma w sobie także błonnik, który skutecznie podkręci Twój metabolizm.

Jest bardzo dobrym źródłem cynku, selenu, żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Zawiera więcej wapnia niż mleko i jest niesamowicie prosta w obróbce – wystarczy ją ugotować jak ryż i zastąpić nią np. ziemniaki.

Jabłka i gruszki

Mają w sobie dużo błonnika, jeżeli zjadasz je razem ze skórką. Są bardzo dobrym pomysłem na przekąskę między posiłkami. Jeżeli masz do wyboru sok z ich owoców lub same owoce, wybierz oczywiście owoce, gdyż zjedzone w całości zapewnią Tobie poczucie sytości na dłużej niż szklanka soku.

Musisz przeczytać: Czy odchudzanie jest trudne

Sok zawiera także o wiele mniej błonnika niż same owoce. Jeśli już zdecydujesz się na sok, uważnie czytaj etykietę na butelce lub kartoniku i nigdy nie kupuj soków z dodatkiem cukru lub słodzików. Zawsze kupuj ten naturalny bez żadnych dodatków i konserwantów. Naturalny sok musi być spożyty w ciągu 2-3 dni od jego otwarcia.

Grejpfrut

Nie spowoduje, że magicznie schudniesz, ale jest bardzo dobrym sposobem na nasycenie się przy spożyciu mniejszej liczby kalorii. Z grejpfrutami nie należy przesadzać, ponieważ mogą one mieć negatywny wpływ na układ hormonalny.

Zobacz artykuł: Jak skutecznie schudnąć

Połówka owocu przed posiłkiem wystarczy, ale maksymalnie dwa razy dziennie i nie częściej niż 2-3 razy na tydzień. Grejpfrut to także błonnik (najwięcej jest go w białej otoczce), dlatego zapewni poczucie sytości na dłużej.

Winogrona (nie myl z rodzynkami)

Pomimo tego, że mają w sobie cukier, są bardzo dobrym sposobem na przekąskę. W dwóch szklankach winogron znajdziemy tylko 100 kcal, a więc niewiele. Są bardzo pyszne, mają w sobie błonnik i zapewniają uczucie sytości o wiele bardziej skutecznie niż rodzynki.

Arbuz

Zawiera dużo wody, dlatego warto delektować się nim w upalne dni. Ma bardzo dużo witamin (w szczególności witaminę A i C) oraz zawiera dużą ilość przeciwutleniacza o nazwie “likopen”.

Z uwagi na dużą zawartość wody, bo aż 90%, arbuz może być idealnym rozwiązaniem na przekąskę między posiłkami.

Cynamon

Przeprowadzone badania pokazują, że cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest ważnym elementem w procesie odchudzania. Dlatego też cynamon potrafi zmniejszyć wilczy głód.

Jest bardzo dobrym pomysłem na wyeliminowanie cukru z napojów typu kawa lub herbata. Zamiast cukru dodaj szczyptę cynamonu. Na pewno Twoja kawa lub herbata będzie wyjątkowa w smaku, a dodatkowo podkręci Twój metabolizm!

Ostra papryka

Papryczka chili zawiera w sobie substancję o nazwie “kapsaicyna”, dzięki której masz mniejszy apetyt i jednocześnie podkręcony metabolizm.

Przyprawiaj na ostro swoje potrawy. Zjesz ich wtedy mniej, a co za tym idzie – przyswoisz o wiele mniej kalorii niż w tradycyjnie doprawionym solą i pieprzem daniach.

Jajka

Zaspokajają głód na dłużej z uwagi na wysoką zawartość białka. Jedno jajko to zaledwie 75 kcal i 7g białka.

Zamiast węglowodanów na śniadanie, zjedz jajka! Spowoduje to o wiele lepsze przyspieszenie Twojego metabolizmu niż owsianka lub muesli.

Jagody

Jak wiele innych owoców posiadają błonnik oraz wodę, dlatego zapewniają poczucie sytości na dłużej. Jagody to także niesamowita bomba przeciwutleniaczy!

Orzechy

Pyszna przekąska między posiłkami, bogata w błonnik, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe.

Pomagają schudnąć i ograniczyć poziom złego cholesterolu, ale tylko wtedy, gdy są jedzone w małych ilościach (ze względu na ich kaloryczność).

Do przeczytania: Skuteczne odchudzanie i detoks organizmu

Nie siadaj na kanapie z całą paczką orzechów. Przesyp ich garstkę do miseczki i dopiero wtedy zabierz się za ich pałaszowanie. Orzechy są pyszne, ale jedzone w nadmiarze mogą być zgubne dla Twojej wagi, dlatego uważaj z ich ilością.

Pełnoziarniste płatki

Świetny pomysł na śniadanie. Są bogate w błonnik, a w połączeniu z wodą lub odtłuszczonym mlekiem znakomicie zapewnią poczucie sytości.

Uważaj na jakość płatków i wybieraj zawsze te, które są bez polewy i dodatku cukru. Możesz doprawić je wg swoich własnych upodobań, np. cynamonem, wanilią lub owocami.

Koniecznie przeczytaj: Polskie “superfoods” podstawą zdrowej diety

Płatki najlepiej jeść na ciepło, ponieważ jesz je wtedy dłużej, a to daje Twojemu mózgowi więcej czasu na otrzymanie sygnału z żołądka, że jest on już najedzony.

Pieczywo pełnoziarniste

Bardzo bogate w błonnik. Badania potwierdzają, że zamiana białego pieczywa na pełnoziarniste wpływa na obniżenie tendencji gromadzenia tłuszczu w obrębie brzucha oraz wewnątrz niego (tzw. tłuszczu wisceralnego, który bardzo mocno obciąża serce).

Nie przestawaj na zamianie pieczywa. Jeśli możesz, zamień także białe makarony, ryże oraz przetworzone płatki śniadaniowe na ich zdrowsze i pełnoziarniste odpowiedniki.

Kawa

Przyspiesza tempo metabolizmu, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie dodasz do niej dużej ilości śmietanki oraz cukru.

Zobacz: Przepisy na koktajle z kawą

Filiżanka kawy najlepiej podkręci Twój metabolizm, jeżeli wypijesz ją na ok. 30 minut przed planowaną aktywnością fizyczną. Pamiętaj, że kawa zawiera kofeinę, która podwyższa ciśnienie krwi. Ćwicz zatem w umiarkowanym tempie.

Zupy

Są niskokaloryczne, ale tylko wtedy, gdy są zrobione na bazie bulionu warzywnego, a nie śmietany.

Spożywane na ciepło zapewniają, że nie spożyjesz ich w dużej ilości. Przy dwudaniowym obiedzie warto zjeść zupę jako pierwszą – wtedy drugiego dania zjesz o wiele mniej, a więc kaloryczność całego obiadu drastycznie się obniży.

Jeżeli wolisz samą zupe na obiad, dodaj do niej warzyw, fasoli lub chudego mięsa.

Tabouli

Danie to pochodzi z Libanu i coraz więcej zyskuje na popularności. Jego podstawą jest bogata w białko kasza bulgur, jednakże całe danie jest niskokaloryczne. Najprostszy sposób na przygotowanie tabouli to dodać do kaszy fasolę, pomidory, ogórki i pietruszkę.

Przeczytaj artykuł: Która kasza jest najzdrowsza

Świeże warzywa

O tym, dlaczego trzeba warzywa, pisaliśmy w poprzednim artykule. Im więcej ich zjesz, tym na dłużej zaspokoisz łaknienie, natomiast ogrom witamin i minerałów z pewnością wyjdzie Tobie tylko na zdrowie. Warzywa to sam błonnik, a ten podkręci Twój metabolizm na bardzo długi czas!

Szklanka pokrojonego selera to tylko 16 kcal! Zamiast sięgać po paluszki lub chipsy, sięgnij po np. seler naciowy, kalarepę lub marchewkę.

Popcorn

Ma sporo błonnika, jest wypełniony powietrzem i małokaloryczny – tylko wtedy, gdy przygotujesz go bez tłuszczu (np. w mikrofali).

Podczas wieczornego seansu telewizyjnego możesz zjeść całą miskę popcornu, a i tak nie narazisz się na zbyt dużo kalorii. Odwrotnie jednak będzie w przypadku, gdy zamiast popcornu wybierzesz chipsy – wtedy tłuszczyk na brzuchu murowany!

Chude mięso

Np. pierś z kurczaka lub indyka lub chude kawałki wołowiny. Zawarte w nim białko zapewnia poczucie sytości na bardzo długi czas i  znakomicie przyspiesza metabolizm.

Godne polecenia: Co zmienić w diecie, aby schudnąć

Jeżeli masz wybierać pomiędzy mięsem drobiowym i wołowym, wybierz drobiowe (bez skóry), gdyż w przypadku mięsa wołowego na każde 100g mięsa przypada 4g tłuszczu nasyconego, który może mieć zgubne działanie na poziom Twojego cholesterolu.

Ryby

To jedno z najlepszych źródeł białka. Przeprowadzone badania dowodzą, że ryby zapewniają większe poczucie sytości niż mięso drobiowe lub wołowina.

Większość ryb nie jest zbytnio tłusta, ale jeśli już zdecydujesz się na tłustszą rybę, jak makrela lub łosoś, pamiętaj, że to zawsze zdrowy tłuszcz – czyli kwasy tłuszczowe omega-3. Jeżeli nie przyrządzasz ich na głębokim oleju, nie masz się absolutnie czego obawiać.

Polecany artykuł: Który olej jest najzdrowszy

Odtłuszczone mleko

Nie zawiera tłuszczu, ale dostarcza ważnego dla organizmu białka oraz wapnia.

Mleko nawadnia organizm tak, jak woda, jednakże dłużej pozostaje w żołądku, a więc również na dłużej zapewnia poczucie sytości. Badania naukowców potwierdzają, że zarówno odtłuszczone mleko, jak i inne chude produkty mleczne, mają korzystny wpływ na walkę z nadwagą.

Jeżeli ćwiczysz, możesz śmiało po treningu wypić mleko czekoladowe.

Ziemniaki

Nie są bardzo kaloryczne, ale mogą takie być, jeśli dodasz do nich tłusty sos, posypiesz serem lub polejesz śmietaną. Najlepiej dopraw je trochę solą i ulubionymi ziołami, a następnie upiecz w piekarniku. Będą naprawdę pyszne!

Ziemniaki to bogate źródło błonnika, potasu, beta-karotenu oraz witaminy C.

Fasola

Mega-dawka błonnika oraz białka roślinnego, a więc jednocześnie syci i ma niedużo kalorii.

Polecany artykuł: Czy warzywa strączkowe odchudzają

Fasolę można dodać np. do zup lub sałatek, albo zetrzeć i dodać do dipów. Jedna puszka fasoli to aż 12g błonnika, 15g białka oraz 4g tłuszczu.

Sos winegret

Przeprowadzone badania naukowe dowodzą, że ocet wpływa korzystnie na spalanie tłuszczu przez organizm.

Sos winegret jest doskonałym sposobem na doprawienie Twojej ulubionej sałatki, a do tego niskim nakładem kalorycznym, gdyż ocet nie ma żadnych kalorii!

Sałatki

Świetny pomysł jako dodatek do głównego dania. Podstawą sałatek są różnego rodzaju sałaty, które znakomicie wypełnią żołądek i wspomogą proces trawienia.

Zawsze przygotowuj sałatki z wykorzystaniem niskokalorycznych warzyw oraz owoców. Zwróć także uwagę na sos, który przygotujesz, aby nie był zbyt tuczący. Najbezpieczniej przygotować dressing w postaci sosu winegret albo skropić sałatkę delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Dodaj komentarz

error: Content is protected !!
back to top